Je arm breken in het buitenland: lees alles over zorg en vergoedingen in 8 landen.
Wie regelmatig op zakenreis gaat (en bijvoorbeeld sport in het buitenland), loopt een iets groter risico op diverse blessures in het buitenland. Denk bijvoorbeeld aan een botbreuk, zoals een gebroken arm. Op welke zorg en vergoedingen kun je eigenlijk rekenen als dat gebeurt? Met welke landen heeft Nederland een verdrag omtrent medische zorg en waar moet je op letten? ZorgKiezer zocht uit hoe de ziekenzorg werkt op 8 bestemmingen. We nemen je mee naar een paar populaire landen voor vakanties en zakenreizen. Daarnaast geven we je enkele tips.
Inhoudsopgave
Eerste stap: check je zorgverzekering als je op reis gaat
Ga je (regelmatig) op reis voor werk of vakantie? Dan is het slim om je daarvoor extra te verzekeren. Je basis zorgverzekering vergoedt in veel gevallen zorgkosten in het buitenland. Veel landen binnen de EU maken deel uit van een verdrag waarin medische kosten door je Nederlandse verzekeraar vergoed worden. Daarom is het belangrijk om altijd de zorgpas van je zorgverzekeraar mee te nemen onderweg. Je basiszorgverzekering vergoedt echter alleen de zorgkosten in het buitenland volgens Nederlandse tarieven. Het verschil betaal je dus zelf. Dit kan flink oplopen, afhankelijk van het land waar je verblijft. Een reisverzekering is dan prettig. Naast dat de ziektekosten verzekerd zijn, kun je gebruik maken van de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij helpen je met het vinden van de juiste zorg.
Let op privéklinieken in sommige landen
In een aantal landen is ziekenzorg niet bijzonder duur. Zelfs als je geen reisverzekering hebt afgesloten, betaal je er niet de hoofdprijs. Zorg er wel altijd voor dat je geholpen wordt door een ziekenhuis van de overheid. In Spanje, Italië, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn namelijk ook privéklinieken. Bij zo’n privékliniek betaal je hogere kosten voor zorg bij een gebroken arm of been. Met name in Oostenrijkse skigebieden komen mensen makkelijk in een privékliniek terecht, met onnodig hoge kosten als gevolg.
Deze landen staan bekend om de dure gezondheidszorg
Als je afreist naar een land met dure gezondheidszorg, is het extra belangrijk om een tijdelijke of doorlopende reisverzekering af te sluiten. Je kunt anders te maken krijgen met torenhoge kosten voor die gebroken arm. In de volgende landen moet je rekening houden met dure gezondheidszorg:
Zwitserland
Noorwegen
Denemarken
IJsland
Ierland
Verenigde Staten
Duitsland
Een paar van deze landen bespreken we hieronder.
Arm gebroken in Duitsland: op deze zorg kan je rekenen
Duitsland is één van de verdragslanden waarbij de medische kosten geheel of gedeeltelijk door jouw zorgverzekeraar vergoedt worden. Net als bij andere landen geldt ook hier weer dat een gebroken arm waarschijnlijk geen torenhoge kosten met zich meebrengt, maar dat een reisverzekering handig kan zijn. Als je de taal niet zo machtig bent, kan de alarmcentrale van je verzekeraar je helpen. In Duitsland is de gezondheidszorg in de stad makkelijk bereikbaar en goed georganiseerd. Op het platteland zijn er veel minder praktijken, waardoor je met lange wachttijden te maken kan krijgen.
Arm gebroken in Zweden: op deze zorg kan je rekenen
Als je een arm breekt in Zweden is het prettig als je een reisverzekering hebt. Zweden is qua gezondheidszorg één van de duurdere landen voor Nederlanders. Wel behoort Zweden tot de verdragslanden qua zorgverzekeringen: medische kosten in Zweden worden geheel of gedeeltelijk door je zorgverzekering vergoed. Hou ook rekening met de afstand. De meeste Zweden wonen op ongeveer een uur rijden van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. In het ziekenhuis krijg je de juiste hulp bij een gebroken arm. Het bezoeken van een noodcentrum is ook een optie: daar wordt spoedeisende hulp verleend. Als je je op een afgelegen plek bevindt, kun je het beste het noodnummer bellen: 112. Er wordt dan een ambulance gestuurd. De zorgvoorzieningen in Zweden zijn goed, maar net als in Nederland is er (momenteel) een personeelstekort. Hou rekening met lange wachttijden in ziekenhuizen.
Arm gebroken in het Verenigd Koninkrijk: op deze zorg kan je rekenen
In het Verenigd Koningkrijg is de zorg goed geregeld en niet buitensporig duur. Toch kunnen de tarieven hoger uitvallen dan de Nederlandse zorgtarieven. Het verschil moet je dan zelf betalen. Daarnaast moet je de zorg mogelijk zelf voorschieten. Door contact op te nemen met National Health Service’s A&E kom je terecht in een ziekenhuis van de overheid. Voor noodgevallen kun je in Engeland altijd 112 bellen.
Arm gebroken in Italië: op deze zorg kun je rekenen
Italië is geen duur land qua gezondheidszorg. Bovendien is Italië één van de verdragslanden waar jouw zorgkosten geheel of gedeeltelijk door de Nederlandse verzekeraar betaald worden. Toch blijft een reisverzekering handig. Als je de taal niet goed spreekt, kun je namelijk de alarmcentrale van je verzekering bellen. Zij kunnen het één en ander voor je regelen qua zorg. Belangrijk om te weten is dat het zorgstelsel in Italië anders is dan in Nederland. De meeste zorg is gratis voor Italianen, zelfs wanneer zij geen verzekering hebben. Zorg in Italië is niet slecht, maar zeer laagdrempelig. Omdat mensen geen hoge kosten of eigen risico hoeven te betalen gaan ze dus sneller naar het ziekenhuis. Hou daarom rekening met drukte en lange wachttijden. Voor eventuele (uitgebreide) onderzoeken moet je een eigen bijdrage betalen. Het kan zijn dat je deze kosten direct moet betalen.
Arm gebroken in Spanje: op deze zorg kan je rekenen
Spanje is één van de verdragslanden in de EU als het gaat om zorgkosten. De tarieven van Spaanse ziekenhuizen zijn ongeveer gelijk aan die van Nederlandse ziekenhuizen. Je zorgverzekeraar vergoedt de zorg in Spanje dus geheel of gedeeltelijk, zonder dat je een reisverzekering nodig hebt.
Let erop dat je als toerist niet in een Spaanse privékliniek terecht komt. Die zijn er veel, en soms brengen taxi’s de toeristen juist daarnaartoe. In een privékliniek zullen de kosten voor een gebroken arm flink oplopen!
Bij een ongeluk in Spanje kun je 112 bellen. Belangrijk is ook hier weer dat je je Europese zorgpas bij je hebt. Als je daarnaast een reisverzekering hebt, kan de alarmcentrale je verder helpen met het vinden van een ziekenhuis en de communicatie. Hou rekening met aardige wachttijden in Spaanse overheidsziekenhuizen.
Arm gebroken in Frankrijk: op deze zorg kan je rekenen
Arm gebroken in Frankrijk? Dan ben je geheel of voor het grootste deel gedekt door je basisverzekering. De zorgkosten in Frankrijk zijn ongeveer hetzelfde als in Nederland, vaak zelfs lager. Dit is echter geen zekerheid. Zorg er in elk geval voor dat je je Europese zorgpas bij je hebt. Een reisverzekering afsluiten is altijd handig in Frankrijk. Over het algemeen spreken veel Fransen zeer matig Engels. Met een reisverzekering kun je een alarmcentrale bellen die je helpt met de communicatie rondom medische hulp. Als je in Frankrijk bent met iemand die bekend is met de taal en de streek, wijst de zorg zich vanzelf. Je zult niet te maken krijgen met buitensporige zorgkosten. Hou wel rekening met de afstanden: op het Franse platteland kost het soms een uur rijden om het dichtstbijzijnde ziekenhuis te bereiken.
Arm gebroken in de Verenigde Staten: op deze zorg kan je rekenen
Breek je je arm in de Verenigde Staten? Dan is een reisverzekering met werelddekking essentieel. De Verenigde Staten hebben een heel ander zorgstelsel dan veel andere landen in bijvoorbeeld Europa. Bovendien is de zorg er erg duur, ook voor een veelvoorkomend ongeluk zoals een gebroken arm. In de steden is gezondheidszorg goed bereikbaar. Op het platteland is dit lastiger, vanwege de grote afstanden. Sluit dus een goede reisverzekering af als je de Verenigde Staten bezoekt. Je voorkomt hier torenhoge kosten mee en eventueel kan je gebruik maken van het alarmnummer.
Arm gebroken in Singapore: op deze zorg kan je rekenen
De zorg in Singapore staat bekend om de hoge kwaliteit: de ziekenzorg behoort tot de wereldtop! Wel kan de zorg er duur zijn. Als je een bestemming zoals Singapore aandoet, is een verzekering met werelddekking belangrijk. En om ziekenhuisbezoek in Singapore te voorkomen, is het verstandig om je aan de vaccinatie aanbevelingen te houden. Voor Singapore zijn dit gele koorts, Japanse encefalititis en hepatitis B. Prettig is dat er in Singapore (onder meer) Engels gesproken wordt, wat de communicatie in een ziekenhuis wat makkelijker maakt. In Singapore is er geen tekort aan ziekenhuizen en specialisten.
Laatste update op 13 september 2022 – 13:01
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.