Is het verstandig om in 2024 een aanvullende verzekering af te sluiten?
Veel Nederlanders kiezen ervoor om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Dit komt doordat de basisverzekering niet alle kosten vergoedt, en veel mensen wel extra dekking willen voor deze zorg. Maar hoe vaak maak je eigenlijk gebruik van zorg uit de aanvullende verzekering? En is het wel voordelig in jouw situatie?
Inhoudsopgave
Heb ik een aanvullende verzekering nodig?
Wanneer je gebruik maakt van zorg die niet vanuit de basisverzekering wordt vergoed kan het verstandig zijn om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Een aanvullende verzekering dekt kosten voor bijvoorbeeld fysiotherapie, tandheelkunde, alternatieve geneeswijzen of brillen en lenzen. Echter is een aanvullende verzekering niet in alle gevallen de verstandigste optie; soms is het voordeliger om de zorgkosten zelf te betalen dan een hogere premie te betalen voor een aanvullende verzekering. Het is daarom verstandig om goed te kijken naar je eigen situatie, behoeften en financiële mogelijkheden voordat je beslist om een aanvullende verzekering af te sluiten.
Om te bepalen of het afsluiten voor jou zinvol is moet je goed letten op de voorwaarden en de hoogte van de premie. Zo kun je een afweging maken of het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering in jouw specifieke situatie verstandig is.
Aantal aanvullend verzekerden neemt af
In Nederland neemt het aantal mensen met een aanvullende zorgverzekering al een tijdje af. Meer dan 1,5 miljoen Nederlanders denken er op het moment over na om hun aanvullende verzekering op te zeggen.
Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht en dekt kosten voor dingen zoals fysiotherapie of tandzorg die niet in de basisverzekering zitten. Langzamerhand kiezen steeds meer mensen ervoor om die extra dekking te laten vallen. Hoewel deze verzekering niet verplicht is, kan een aanvullende verzekering handig zijn voor specifieke zorgkosten.
Hoe werkt een aanvullende zorgverzekering?
Iedereen vanaf 18 jaar die in Nederland woont of werkt, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Het basispakket dekt standaardzorg, zoals die van de huisarts, het ziekenhuis of de apotheek. Als je gebruikmaakt van zorg die buiten dit pakket valt, kan een aanvullende verzekering dekking bieden voor zorg die hier niet onder valt, zoals tandartsverzekering, fysiotherapie, alternatieve geneeswijzen, brillen en lenzen.
Een aanvullende verzekering kan handig zijn als je veel behoefte hebt aan andere vormen van zorg. Het kan ook een goede keuze zijn als je verwacht dat je in de toekomst extra zorg nodig hebt, zoals orthodontie voor je kinderen.
Wat wordt vergoed bij aanvullende verzekering?
Een aanvullende zorgverzekering vergoedt de kosten van zorg die niet standaard vanuit de basisverzekering wordt gedekt. Dit kan bijvoorbeeld gaan om alternatieve geneeswijzen, fysiotherapie, tandartsbehandelingen of buitenlandse zorgkosten. Door een aanvullende zorgverzekering af te sluiten, kun je jezelf extra verzekeren voor deze kosten.
De exacte vergoeding is afhankelijk van de zorgverzekeraar; het kan namelijk voorkomen dat de voorwaarden verschillen en dat er slechts een bepaald percentage of bedrag wordt vergoed.
Aanvullende zorgverzekering vergelijken
Ben je van plan een aanvullende verzekering afsluiten? Dan is het belangrijk om goed op te letten. Er kunnen namelijk veel verschillen zitten tussen de aanvullende verzekeringen. Zo hebben elke zorgverzekeraar andere aanvullende pakketten met hun eigen voorwaarden. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat er maar een aantal behandelingen vergoed worden, dat je weinig keuze hebt in zorgaanbieders, of dat er extra kosten bijkomen.
Via onze vergelijker kun je gemakkelijk en snel verzekeringen vergelijken. Klik hier om aanvullende zorgverzekeringen te vergelijken.
Laatste update op 23 november 2023 – 16:02