Huisartsen weigeren VGZ verzekerden
De Landelijke Huisartsen Vereniging heeft samen met eerstelijnskoepel InEen een ‘brandbrief’ gestuurd naar VGZ-bestuursvoorzitter Tom Kliphuis. Huisartsen uit Son en Breugel besloten vorige week al geen nieuwe patiënten meer aan te nemen als die verzekerd zijn bij VGZ. De verzekeraar onderhandelt op dit moment over een nieuw contract, maar de huisartsen beweren dat VGZ wil bezuinigen. Gevolg: minder tijd voor ouderen en langere wachtlijsten in de GGZ.
“Wij krijgen het mes op de keel van VGZ.” zei huisarts Luc Maartens afgelopen vrijdag tegen het Eindhovens Dagblad. Ook hij overweegt de praktijk te sluiten voor nieuwe patiënten met een VGZ-polis “Het is een lastig besluit, maar wij worden in een hoek gedrongen waar wij niet anders kunnen. De huisarts wordt het afvalputje van de gezondheidszorg.” Vorige week leek het een Brabants probleem te zijn dat vooral speelde bij huisartsen aangesloten bij DOH. Nu blijkt het toch een nationale trend. Ella Kalsbeek, voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging en Martin Bontje, voorzitter van InEen voelden zich daarom genoodzaakt om VGZ-bestuursvoorzitter Tom Kliphuis aan te schrijven.
Inhoudsopgave
VGZ bezuinigt op ouderen en geestelijke gezondheid
‘We ontvangen zoveel zorgelijke signalen van leden over de contractering 2020-2021 dat we deze nu met grote urgentie onder uw aandacht brengen.’ schrijven ze. ‘De indruk is dat VGZ zo min mogelijk beweegt en waar mogelijk budget-neutrale afspraken probeert te maken. Dat staat haaks op de enorme druk die in de eerste lijn wordt beleefd.’ Huisartsen zeggen dat vooral wordt bezuinigd op ouderenzorg en psychische klachten bij zowel volwassenen als kinderen. Als huisartsen geen budget hebben om deze patiënten te helpen zullen de wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg verder oplopen tenzij de huisarts zelf bijlegt. Maar huisartsen kunnen niet weigeren in onderhandelingen met verzekeraars, stellen Kalsbeek en Bontje. “Voor zorgaanbieders is het niet tekenen van contracten eigenlijk geen optie. Dan kunnen ze vanaf 1 januari 2020 geen ketenzorg leveren, stopt de wijkgerichte zorg en komt de continuïteit van de organisatie in gevaar.” De voorzitters roepen VGZ op om te stoppen met het opleggen van ‘onwerkbare eenzijdig vastgestelde plafonds waardoor patiënten van goede zorg verstoken blijven of zorgaanbieders verleende zorg niet betaald krijgen’.
Verkennende fase
Dat VGZ zich hard opstelt wordt bevestigd door Arnold Romeijnders, medisch directeur van de regionale huisartsengroep PoZoB en Jan Erik de Wildt, directeur bedrijfsvoering van De Ondernemende Huisarts (DOH). Zij geven aan dat de onderhandelingen erg stroef verlopen en de gesprekken moeizaam. Huisartsen Claire van de Velde en Christian de Groot uit Son en Breugel hebben de patiëntenstop al ingevoerd, maar zullen die maatregel terugdraaien als VGZ met een beter aanbod komt.
VGZ stelt dat de gesprekken met de huisartsen nog in de verkennende fase zaten. De verzekeraar hoopt de contractbesprekingen op korte termijn af te ronden.
Zit jij bij VGZ? Huisartsen hebben tot nu toe beloofd dat patiënten die bij VGZ verzekerd zijn gewoon mogen blijven. Er zijn in het verleden wel gevallen bekend van huisartspraktijken die hun patiënten met een bepaalde verzekeraar een brief stuurden met het verzoek over te stappen als de contract-onderhandelingen stuk liepen. Ook bij ziekenhuizen kan het voor komen dat je niet welkom bent met jouw verzekeraar, zeker met een budgetpolis of als het zorgplafond is bereikt. Kijk hier hoe de contractering met de ziekenhuizen door verzekeraars is geregeld, klik hier om te lezen hoe het zit met zorgplafonds en hier om de aflevering van Kassa over zorgplafonds terug te kijken.
Wil jij graag overstappen? Vergelijk dan welke verzekering het beste bij jou past.
Laatste update op 29 december 2022 – 16:28
Expert op het gebied van het financiële product zorgverzekeringen, gericht op consumenten. Telefonisch en schriftelijk contact met consumenten om hen, op basis van hun wensen, te begeleiden in welke zorgverzekering passend is. WFT zorg (Wet op financieel toezicht) certificering behaald in 2018.