Hoge zonkracht, bescherm jezelf!
Gisteren werd er een historische zonkracht van 8.7 gemeten. Ook voor de komende dagen voorspelt het KNMI hoge zonkrachtwaarden. Het is bij deze hoge zonkracht belangrijk dat je jezelf goed beschermt tegen de zon zodat je niet verbrand.
Inhoudsopgave
Wat is zonkracht precies?
De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid ultraviolette (UV) straling van het zonlicht die op de aarde valt. De zonkracht wordt beïnvloed door de hoogte van de zon, de mate van bewolking en de dikte van de ozonlaag. De zonkracht neemt toe wanneer de zon hoger staat. De kracht verschilt per seizoen en het moment van de dag. De tempratuur heeft geen invloed op de zonkracht. De zonkracht kan op een koelere dag net zo sterk zijn als op een warme dag.
Hoe kan het dat de zonkracht nu zo hoog is?
21 juni is de langste dag van het jaar. De zonnestand is op die dag het hoogst en het zonlicht valt dan bijna recht op de aarde. Door een hogedrukgebied is de ozonlaag op dit moment erg dun. Doordat de ozonlaag zo dun is bereikt er meer UV straling de aarde. Doordat er weinig bewolking is leidt dit tot buitengewoon hoge zonkrachten.
Wat is het gevaar van een hoge zonkracht?
Als je je niet goed beschermt tegen de zon kan dit op lange termijn ernstige gevolgen hebben. Het aantal gevallen van huidkanker is in de afgelopen jaren toegenomen. Harry Slaper van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) meldt dat dit deels te maken heeft met het zongedrag.
Hoe kan ik mijzelf het beste beschermen?
Bij zonkracht 8 kan de huid al na 10 minuten verbanden. Tussen 11:00 en 16:00 uur is de zon het sterkst. Het is verstandig om de zon op dat tijdstip te vermijden. Zorg er daarnaast voor dat je jouw huid goed beschermt met de juiste factor in je zonnebrandcrème. Tenslotte is het belangrijk om je regelmatig in te smeren. Wanneer je gaat zwemmen en zweten gaat de beschermlaag van de zonnebrandcrème er namelijk van af. Sommige zonnebrandcrèmes zijn water resistent. Dit betekent dat ze je beschermen tijdens het zwemmen, maar niet na het zwemmen.
De zon is ook goed voor ons
Teveel zonlicht is niet goed voor ons, maar bij een geleidelijke blootstelling aan zonlicht maakt de huid vitamine D aan. Dit zorgt ervoor dat je lichaam zichzelf beschermt tegen UV straling. Daarnaast is vitamine D goed voor de botten en beschermt het je tegen allerlei ziektes. Een mens maakt in een kwartier tot een half uur per dag genoeg vitamine D aan. Urenlang in de zon liggen is dus niet nodig voor een ideale dosis vitamine D.
Laatste update op 11 juli 2017 – 11:10 door .