Helft patiënten wil graag een videoconsult
Inhoudsopgave
Bijna iedereen kent het en doet het: video of face time bellen met je smartphone, computer of tablet. Met een videoconsult is het voor patiënten mogelijk om vanuit huis contact te hebben met hun behandelaar. Uit onderzoek van de Patiëntenfederatie Nederland in samenwerking met Amsterdam UMC blijkt dat de helft van de patiënten wel zo’n videoconsult wil. Nog zo’n 33% twijfelt en iets meer dan 20% heeft er geen behoefte aan.
Videoconsult ten onrechte nog weinig gebruikt
Videobellen is niet meer weg te denken in onze maatschappij. Toch wordt het in de zorg nog maar weinig gebruikt. Terwijl het een patiëntvriendelijke manier is om de zorg efficiënter te maken. Daarom stelt de Patiëntenfederatie dat het videoconsult ten onrechte nog weinig gebruikt wordt.
Vanuit huis contact met behandelaar
Met een videoconsult is het voor patiënten mogelijk om vanuit huis contact te hebben met hun behandelaar. Op die manier hoeven ze minder vaak naar het ziekenhuis. Een videoconsult in plaats van een fysiek consult bespaart energie, zeggen de deelnemende patiënten. Ook vinden ze het fijn om de wachtkamer te vermijden, minder afhankelijk te zijn van anderen en bespaart het reistijd en reiskosten. De patiënten die liever voor een fysiek consult gaan, missen het persoonlijke contact tijdens een videoconsult, aldus de Patiëntenfederatie.
60% is in staat een videoverbinding te maken
Ruim 75% van de ondervraagden heeft voldoende tot zeer veel ervaring met het gebruik van mobiele technologie. 1 op de 4 van de patiënten gebruikt maandelijks videobellen. Slechts 10% geeft aan niet te kunnen videobellen. Toegang via een beveiligd patiëntenportaal heeft voor 60% de voorkeur. Ruim 70% vertrouwt erop dat tijdens een videoconsult de privacy gewaarborgd is. Ook wil 80% het consult opnemen om het later terug te kijken.
Vergoeding uit de zorgverzekering
Sinds 1 januari 2018 worden consulten op afstand in het ziekenhuis vergoed. Dit kan een e-consult, telefonische afspraak of videoconsult zijn. Patiënt en zorgverlener moeten elkaar wel een keer fysiek zien. Maar, stelt de Patiëntenfederatie, het zou goed zijn als patiënten en zorgverleners vaker kijken of een videoconsult kan als het medisch verantwoord is.
Check bij overstappen of het ziekenhuis in jouw regio gecontracteerd is
Als je wilt gaan overstappen naar een voordeliger zorgverzekeraar die een voor jou passende dekking biedt, check dan of de nieuwe verzekeraar al een contract heeft met het ziekenhuis in jouw regio. Want nog niet alle contracten zijn ondertekend. Dan heeft het zin je overstapmoment nog even uit te stellen. Op ZorgKiezer.nl kun je gemakkelijk verzekeringen met elkaar vergelijken en afsluiten. Als je voor 31 december 2018 overstapt, wordt je oude verzekering voor je opgezegd. Deze online service is gratis en maakt overstappen heel makkelijk!
Vragen over zorgverzekeringen? Of hulp nodig met kiezen?
Bel met ZorgKiezer.nl op 020 2611 600.
Laatste update op 25 oktober 2021 – 16:27