Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Er heerst een griepepidemie in Nederland

Griep

Er heerst een griepepidemie in Nederland. Maar behalve het griepvirus zorgen andere virussen ook voor klachten die lijken op griep, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).  Al 2 weken hebben meer dan 51 op de 100.000 mensen griep of griepachtige verschijnselen. Dat is voldoende om van een epidemie te spreken.

Griep

Virussen

Griepachtige verschijnselen zoals keelpijn, hoesten, hoofdpijn, een loopneus of lichte spierpijn komen in de winter vaak voor. Behalve het griepvirus zelf (influenzavirus) kunnen ook andere virussen zoals het rhinovirus en het RS respiratoir syncytieel (respiratoir syncytieel)-virus griepachtige klachten veroorzaken, zegt het RIVM.
Een griepepidemie is in de winter niet ongebruikelijk. Maar vorig jaar duurde de griepepidemie 2 keer zo lang als gemiddeld in de jaren daarvoor. De epidemie hield toen 18 weken aan. Op het hoogtepunt lagen van de 100.000 mensen er 165 in bed met griepachtige klachten.

Wat is griep?

De meest voorkomende klachten bij griep zijn hoesten, koorts en koude rillingen, hoofdpijn, spierpijn, keelpijn en moeheid. Deze klachten duren enkele dagen tot een week. Als je weer een beetje hersteld bent, kun je je nog een paar weken slap en niet fit voelen. De tijd tussen besmet raken en ziek worden kan 1 tot 5 dagen duren. Meestal barst de griep los 2 tot 3 dagen na de besmetting. Al 1 dag voor je ziek wordt, kun je anderen besmetten.

Hoe krijg je griep?

Het virus zit in de keel, neus en luchtwegen van iemand die ziek of besmet is. Door hoesten, niezen en praten, komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht. Griepvirussen en andere virussen die griepachtige klachten veroorzaken zijn heel besmettelijk. Bijna iedereen komt in contact met deze virussen. Griep is niet ongevaarlijk want jaarlijks overlijden 2700 mensen aan de gevolgen van griep. Risicogroepen zoals ouderen en mensen met long- of hartkwalen kunnen zich elk jaar bij de huisarts laten vaccineren tegen griep. Je kunt de kans op besmetting ook verkleinen door vaak je handen te wassen, in een zakdoek te niezen en zo weinig mogelijk je neus aan te raken.

Vragen over zorgverzekeringen? Of hulp nodig met kiezen?
Bel met ZorgKiezer.nl op 020 2611 600.

Laatste update op 28 december 2018 – 13:14

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344