Ook Deventer Ziekenhuis stopt met patiënten opnemen
Inhoudsopgave
Het Deventer Ziekenhuis stopt tot het eind van dit jaar met het opnemen van patiënten. Het gaat om mensen die verzekerd zijn bij Achmea-merken waaronder Zilveren Kruis. Het budget dat het ziekenhuis heeft afgesproken met de zorgverzekeraar is op. Meerdere ziekenhuizen bereiken in de laatste maanden van het jaar het zogenoemde omzetplafond waardoor ze tijdelijk een patiëntenstop moeten invoeren.
Financiële risico’s
Ook in voorgaande jaren was het Deventer Ziekenhuis te vroeg door het budget van Zilveren Kruis en andere Achmea-merken heen. Te vroeg wil zeggen vóór het eind van het jaar. Het besluit treft ongeveer 25% van alle patiënten van het ziekenhuis. Zorg die nu nog aan deze verzekerden verleend zou worden, moet het ziekenhuis zelf bekostigen. Daarmee loopt het een te groot financieel risico, aldus de woordvoerder.
Alleen nieuwe gevallen
Het treft alleen Achmea-verzekerden die tot eind december nog geen afspraak gemaakt hebben. Het gaat om mensen met een verzekering van Zilveren Kruis, Aevitae, Avéro Achmea, De Friesland, FBTO, IAK, Interpolis, OZF Achmea, Pro Life, ZieZo en ZK Basis. Zij moeten wachten tot januari. Lopende afspraken gaan voor klanten van deze zorgverzekeraar gewoon door. Dat geldt ook voor spoedgevallen, oncologiepatiënten, zwangeren en kinderen. Zij kunnen te allen tijde bij het Deventer Ziekenhuis terecht.
Meerdere ziekenhuizen in de problemen door omzetplafond
Drie weken geleden voerde de Zuyderland-ziekenhuizen in Geleen, Heerlen en Kerkrade dezelfde maatregel in voor VGZ-verzekerden. Ook daar werd ruim voor het eind van het jaar het omzetplafond bereikt.
Lees ook: Patiëntenstop dreigt in meer ziekenhuizen
Medisch Spectrum Twente in Enschede voerde half november al een wachtlijst in voor Zilveren Kruis-patiënten. Ook in Eindhoven nemen thuiszorgverpleegkundigen al sinds weken geen nieuwe VGZ-verzekerden meer aan. In voorgaande jaren kwamen meerdere ziekenhuizen in de problemen omdat in de laatste maanden van het jaar het geld op was. Zo dreigde Emergis in Zeeland al in oktober 2017 met een opnamestop voor mensen die bij CZ en Zilveren Kruis verzekerd waren. Een jaar eerder ging het daar ook al mis.
Te weinig zorg ingekocht of te dure behandelingen?
De vraag is steeds of de verzekeraar te weinig zorg heeft ingekocht of dat het ziekenhuis te veel geld uitgeeft aan behandelingen. De ziekenhuizen verklaren de budgetoverschrijdingen met het argument dat er (veel) meer opnames waren dan ingeschat. De zorgverzekeraars aan de andere kant zeggen dat ziekenhuizen te hoge tarieven rekenen en daardoor te veel kosten maken.
SP-Kamerlid Maarten Hijink zei eerder tegen De Limburger: ‘Het is toch absurd: mensen betalen allemaal premie, maar als ze zorg nodig hebben nu op het eind van het jaar, wordt er een opnamestop ingevoerd. Terwijl de verzekeraars miljarden oppotten in reserves.’
Kamervragen
Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) vraagt aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg wat hij gaat doen aan de ontstane situatie. CDA’er Joba van den Berg zegt dat hij van de minister wil weten of de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in deze situatie van mening is dat verzekeraars en het ziekenhuis aan de zorgplicht hebben voldaan. SP’er Henk van Gerner noemt de situatie exemplarisch voor ‘het failliet van het stelsel’. Aldus de Stentor.
Zaterdag om 19.05 uur bij Kassa op NPO 1
Het consumentenprogramma Kassa van BNNVARA zal de problemen met de omzetplafonds zaterdag aan de orde stellen. Daar zal directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl ook te zien zijn als deskundige over deze kwestie.
Laatste update op 7 december 2018 – 12:35