Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kan de zorg de toenemende druk nog aan?

hulpmiddelen

Corona zorgt ervoor dat de druk op het zorgsysteem is toegenomen. Niet alleen ziekenhuizen ervaren deze toegenomen druk, maar ook huisartsen. Tijdens de eerste coronagolf werden mensen opgeroepen die hulp konden bieden in de zorg, maar het grootste deel van deze mensen werd afgewezen.

Toegenomen druk zorg

Huisartsen onder zware druk

RTL Nieuws laat weten dat huisartsen onder zware druk staan door corona. Tijdens de eerste coronagolf gingen mensen juist minder naar de huisarts, maar nu heeft de huisarts juist met meer drukte te maken. 

Doordat huisartsen ook ziekenhuiszorg moeten overnemen werken sommige huisartsen meer dan 80 uur per week. Ook kunnen huisartsen minder doorverwijzen naar de specialisten in het ziekenhuis, waardoor de huisarts veel taken overneemt. De wachttijden bij huisartsen lopen hierdoor op. 

De druk op huisartsen kan alleen nog maar meer toenemen wanneer het vaccineren van de groep 18 tot 60-jarigen met een medische indicatie zal starten. 

Sommige praktijken moeten zelfs tijdelijk dicht, vanwege corona uitbraken. Meer dan de helft van de huisartsen heeft te maken met uitval door een coronauitbraak, laat de Landelijke Huisartsvereniging weten.

Duizenden mensen willen helpen in de zorg maar worden geweigerd

Bij de overige zorg is ook nog steeds een tekort aan personeel. In de eerste corona golf werd dit al merkbaar, maar ook tijdens de tweede golf heeft de zorg hier nog last van. Naast dat er een tekort is vallen medewerkers in de zorg uit doordat er maandenlang onder hoge druk gewerkt is of doordat ze ziek zijn.

Tijdens de eerste golf werden mensen opgeroepen om zich aan te melden als ze hulp konden bieden. Bijna 23.000 mensen meldden zich hiervoor aan, maar de meerderheid kreeg een afwijzing. Slechts 2800 van deze mensen werden daadwerkelijk ingezet. Als de druk zo hoog oploopt in de zorg en er een tekort is aan medewerkers, waarom maakt de zorg dan geen gebruik van de aangeboden hulp?

Waarom werden deze mensen afgewezen?

Het grootste deel van de mensen die zijn afgewezen zijn niet geschikt of gekwalificeerd genoeg. Ook meldden veel mensen die geen medische ervaring hebben zich aan, terwijl er juist behoefte was aan medisch geschoolde mensen. Daarnaast wilden sommige aanmelders alleen in hun eigen omgeving of op bepaalde uren werken. De opdrachtgevers vroegen om mensen voor minimaal 3 dagen.

Zorgbuddy’s

In het Maxima MC in Veldhoven zijn stewardessen ingezet als zorgbuddy’s. Dit ziekenhuis maakt wel gebruik van mensen die door de coronacrisis zonder werk zitten en extra hulp in de zorg kunnen bieden.

Zorgverzekering 2021

Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook. Heb je vragen over jouw zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee!

 

Laatste update op 15 januari 2021 – 19:02

Reacties op “Kan de zorg de toenemende druk nog aan?

  1. J Schmeets
    Ik ben gepensioneerd verpleegkundige, ik heb me aangemeld bij zorg aan zet om iets te kunnen betekenen als hulp in de zorg, om de werkdruk van de verpleegkundigen en verzorgenden iets te kunnen verlichten.
    Helaas niets meer vernomen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344