Apenpokken: Symptomen, besmettelijkheid en vaccinatie
Op het moment van schrijven (16 augustus 2022) is het aantal besmettingen van apenpokken in Nederland opgelopen tot 1025. Hierdoor geven wij van Zorgkiezer.nl graag meer uitleg over het virus, wat de symptomen zijn en of het besmettelijk is.
Inhoudsopgave
Wat is Monkeypox?
Apenpokken, ook wel Monkeypox genoemd, is een pokkenvirus dat is overgekomen vanuit Afrika. Het virus werd al in 1958 vastgesteld in dit werelddeel, maar pas in Europa voor het eerst vastgesteld in Mei 2022. Het virus is een zoönose. Dit is een virus dat van dier op mens over kan gaan. COVID-19 is bijvoorbeeld ook een zoönose. Het virus komt voornamelijk voor bij knaagdieren, maar kan dus ook voorkomen bij de mens.
Wat zijn de symptomen van Apenpokken?
De symptomen van een persoon dat besmet is met het apenpokkenvirus zijn gelijk aan de symptomen van andere pokkenvirussen, toch zijn de symptomen over het algemeen milder. De symptomen van apenpokken zijn:
- Huiduitslag (rode vlekken en blaasjes)
- Koorts
- Vermoeidheid
- Hoofdpijn
- Pijn aan spieren
- Gezwollen lymfeklieren
- Rillingen
Hoe ziet het eruit?
Twijfel jij of je het virus hebt of ben je gewoon nieuwsgierig? Op de website van het RIVM (deze link) zijn een aantal foto’s te vinden van verschillende fases van besmetting bent met het pokkenvirus.
Wat moet je doen als je denk dat je het apenpokkenvirus hebt?
Heb jij bovenstaande symptomen? Of heb je contact gehad met iemand die het apenpokkenvirus heeft? Dan is het advies om je direct te laten testen. Bel de huisarts of de SOA-poli om een afspraak te maken. Helaas bestaan er geen zelftesten om erachter te komen of je het virus hebt.
Is het apenpokkenvirus besmettelijk?
Het is een besmettelijk virus en gaat over van mens-op-mens en van dier-op-mens. Het is alleen mogelijk om het virus te krijgen door huid-tot-huid contact of door het uitwisselen van lichaamssappen. Op dit moment heerst Monkeypox vooral onder mannen die seks hebben met andere mannen, toch kan het zich in de toekomst verplaatsen naar mensen met een andere sexualiteit.
Wanneer en hoe lang ben je besmettelijk?
Een persoon kan al 2 dagen voor die klachten krijgt besmet zijn met het apenpokkenvirus. Je blijft besmettelijk zolang de korsten nog om de blaasjes zitten. Daarnaast wordt geadviseerd om nog 12 weken na je besmetting een condoom te gebruiken bij geslachtsgemeenschap.
Moet je in quarantaine als je besmet bent?
Wanneer duidelijk is dat je het apenpokkenvirus hebt moet je in quarantaine en moet je contact met andere mensen vermijden. Je mag pas uit quarantaine als de plekken op de huid zijn hersteld en de korstjes weg zijn en er zijn afgevallen. Hierna ben je niet meer besmettelijk en kan je uit quarantaine. Wel is het advies om 12 weken na je besmetting geen seks te hebben omdat het apenpokken virus ook via sperma overgedragen kan worden.
Wat is de incubatietijd bij apenpokken?
De incubatietijd verschilt van persoon tot persoon. Volgens het RIVM is de gemiddelde incubatietijd 8,5 dag. Echter kan de incubatietijd ook 3 weken duren.
Is er een vaccin tegen het apenpokkenvirus?
Doordat het virus al sinds 1958 bekend is, bestaat er ook al langere tijd een vaccin. Dit is het Imvanex vaccin. Mensen die een grote kans hebben om ziek te worden (bijvoorbeeld mannen die seks hebben met andere mannen) worden uitgenodigd voor het vaccin.
Note: In de 20e eeuw hebben veel mensen het vaccin al gekregen tegen het virus. Ben jij voor 1974 geboren? Dan heb jij waarschijnlijk het vaccin al gehad.
Moet je betalen voor het vaccin?
Nee, je hoeft hier niet voor te betalen. Net zoals het vaccin tegen corona, is ook het vaccin tegen het apenpokkenvirus helemaal gratis. De kosten worden namelijk betaald door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het kan wel voorkomen dat je andere klachten krijgt aan je huid. Bekijk daardoor goed wat je zorgverzekering vergoed.
Laatste update op 22 augustus 2022 – 10:11
Ik ben gemotiveerd om content te delen over zorgverzekeringen en alles rondom dit onderwerp om de markt zo transparant mogelijk te maken.
Reactie op “Apenpokken: Symptomen, besmettelijkheid en vaccinatie”