Onderhandelingen tussen zorgverzekeraars en ziekenhuizen nog lang niet afgerond
De onderhandelingen tussen de vier grootste zorgverzekeraars en de ziekenhuizen over de zorgverlening in 2016 verlopen dit jaar zeer moeilijk en zijn nog lang niet afgerond. Dit ondanks de gemaakte afspraken in het hoofdlijnenakkoord. VGZ en CZ laten weten nog maar 25 tot 35 procent van de ziekenhuizen te hebben gecontracteerd. Menzis en Achmea komen ook nog niet verder dan 65 procent. Dat is dit jaar voor het eerst. De belangrijkste discussiepunten in de onderhandelingen zijn dure medicijnen en de verplaatsing van ziekenhuiszorg naar de eerste lijn. Daardoor kunnen verzekeraars nog niet zeggen met welke ziekenhuizen ze volgend jaar een contract hebben. Dat blijkt uit en rondgang van zorgvergelijker ZorgKiezer.nl onder ziekenhuizen en de grote zorgverzekeraars.
Inhoudsopgave
Deadline
Afgelopen donderdag 19 november verliep de deadline waarop de verzekeraars een compleet aanbod aan hun verzekerden moesten doen. Alle verzekeraars hebben de afgelopen dagen de premies van hun polissen bekendgemaakt. Maar ze hadden ook bekend moeten maken welke dekking zij daarvoor bieden. Daarbij is een belangrijk aspect welke ziekenhuizen er onder de polis vallen. Daarover is nu geen duidelijkheid.
De zorgverzekeraars CZ en Menzis geven de garantie aan verzekerden dat zij volgend jaar bij alle ziekenhuizen terecht kunnen. Zo ver willen de verzekeraars Achmea en VGZ niet gaan. Deze toezegging kan namelijk effect hebben op de onderhandelingspositie.
De verwachting is dat de verzekeraars er uiteindelijk wel met alle ziekenhuizen uit gaan komen, maar daar is geen zekerheid op. Zij liggen nu soms nog behoorlijk uit elkaar. In 2013 had Achmea de eerste drie maanden geen contract met het Slotervaart ziekenhuis. Patiënten dreigden daardoor een deel van de rekening zelf te moeten betalen.
Groei vs. 0-lijn
In het hoofdlijnenakkoord over de medisch specialistische zorg zijn afspraken gemaakt over de maximale omvang van de groei in volume en prijs. De ziekenhuizen zetten echter veelal in op grotere groei, waar verzekeraars soms uitgaan van de nullijn of zelfs een daling van de budgetten. De belangrijkste discussiepunten in de onderhandelingen zijn dure medicijnen en de verplaatsing van zorg naar de eerstelijn.
Directeur Peter Ruys van ZorgKiezer.nl : “Consumenten willen graag weten waar ze volgend jaar aan toe zijn. De zorgverzekeraars lijken daarom nu met de rug tegen de muur te onderhandelen, omdat zij zo snel mogelijk met de namen naar buiten moeten komen. Maar om tot een overeenstemming te komen heb je twee partijen nodig. Het zou goed zijn als beide partijen van de NZa een strikte deadline zouden krijgen wanneer ze er met elkaar uit moeten zijn.”
Het contracteren van ziekenhuizen en andere zorgverleners is vooral voor consumenten met een naturapolis van groot belang. Dat is de polis die drie kwart van alle Nederlanders heeft. Bij deze polissen moet de consument naar een ziekenhuis dat onder contract is bij de verzekeraar. Gaat hij naar een ander ziekenhuis, dan moet hij een kwart van de rekening, soms zelfs de helft, zelf betalen. Dat kan in de duizenden euro’s lopen.
VUMC: ‘Geen contract’
Het Amsterdamse VUMc laat weten: ‘We zijn er nog met geen enkele zorgverzekeraar uit.’ Datzelfde zou gelden voor ziekenhuizen als het Admiraal de Ruyter ziekenhuis in Vlissingen en Goes, het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen, het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk en het UMC Groningen.
Voor budgetpolissen zijn de onderhandelingen over de budgetpolissen (waarbij maar een beperkt deel van de zorgaanbieders wordt gecontracteerd) nagenoeg wel afgerond en compleet.
NZA: ‘Eerder afronding contractering’
Toezichthouder NZa riep al in 2014 op om de contractering eerder af te ronden door al in april te beginnen met onderhandelen. Zij constateert ook dat de onderhandelingen tussen verzekeraars en de ziekenhuizen dit jaar erg moeizaam gaat. Volgens de NZa komt dat vooral doordat de administratie weer danig is veranderd. De eenheid waarvoor prijzen moeten worden vastgesteld, de dbc’s (diagnose plus bijbehorende behandeling) mocht altijd een heel jaar omvatten. Nu nog maximaal 120 dagen. Alleen al die verandering vergt enorm veel van de administraties van ziekenhuizen en verzekeraars, maar levert ook forse vertraging in de onderhandelingen op.
ZorgKiezer.nl: ‘Wacht met overstappen’
ZorgKiezer.nl adviseert consumenten nog even te wachten met het kiezen van een zorgverzekering. Ruys: ‘Laat iedereen goed uitkijken of het ziekenhuis van zijn voorkeur wel is gecontracteerd. Het is toch vervelend als je nu een zorgverzekering kiest en jouw ziekenhuis blijkt toch niet gecontracteerd.’ ZorgKiezer gaat de consument op zijn website waarschuwen dat het aanbod nog zeer onvolledig is.
Laatste update op 29 november 2016 – 09:58