Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

De minipil: de anticonceptiepil met één hormoon

Minipil

Wanneer je aan anticonceptie wil beginnen denk je al gauw aan de anticonceptiepil. Wist je dat er twee soorten anticonceptiepil zijn? Je hebt namelijk de combinatiepil en de minipil. In deze blog kijken we naar de minipil. Vind hier uit wat deze pil met je doet en hoe het werkt.

Minipil

In onze vorige blog hadden we het over de combinatiepil. Elke week zullen we op vrijdag een blog posten over een anticonceptiemiddel. Deze week kijken we naar de minipil, dit is een variant van de anticonceptiepil. Naast de combinatiepil en de minipil bestaat er ook nog een prikpil.

De minipil

De minipil bevat één hormoon, namelijk progestageen. Je slikt de pil elke dag en dit doe je altijd op dezelfde tijd. Je hebt dus geen stopweek, zoals je bij de combinatiepil wel hebt. Tijdens de eerste maanden van het gebruik kun je een onregelmatige menstruatie hebben. Daarnaast kan het in de eerste maanden ook zo zijn dat je onregelmatig een beetje bloed verliest. De meeste vrouwen worden tijdens het gebruik van de minipil niet meer ongesteld. Daarentegen heeft de helft van de gebruikers af en toe op onverwachte momenten bloedverlies. Net zoals de combinatiepil, biedt de minipil geen bescherming tegen een soa. Wil je tegen een soa beschermd zijn? Gebruik dan altijd een condoom. De minipil is een erg goede bescherming tegen zwangerschap. Minder dan 5 van de 1000 gebruikers raken toch zwanger. Dit is een hele kleine kans.

Klik hier om te lezen over de vergoeding van anticonceptie.

Hoe werkt de minipil?

In de minipil zit het hormoon progestageen. Progestageen zorgt ervoor dat je geen eisprong hebt. Daarnaast maakt het het slijm in je baarmoedermond dikker, sperma komt hier minder goed doorheen. Ook zorgt het Progestageen ervoor dat een bevrucht eitje zicht niet kan vastmaken in je baarmoeder.

De verschillen tussen de minipil en de combinatiepil

Maar wat zijn nu precies de verschillen tussen de combinatiepil en de minipil? We hebben de belangrijkste verschillen in de afbeelding hieronder op een rijtje gezet.

Verschillen combinatiepil en minipil

De voor- en nadelen

De meeste vrouwen worden tijdens het gebruik van de minipil niet meer ongesteld. Dit kunnen vrouwen als voordeel ervaren. Een ander voordeel is dat je geen hoger risico hebt op trombose, dit zijn bloedklonten in je bloedvat. Bij het gebruik van de combinatiepil is dit wel zo. Er blijkt ook een lagere kans op bijwerkingen te zijn bij de minipil dan bij de combinatiepil. De reden hiervoor is dat er maar één hormoon in zit in plaats van twee. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen ook de minipil slikken.

Maar wat zijn precies de nadelen van de minipil? Een nadeel is dat vrouwen die wel menstrueren de menstruatie niet uit kunnen stellen. Ook is het bij de minipil erg belangrijk dat je hem telkens rond dezelfde tijd neemt en dat je hem niet vergeet, anders is er namelijk toch een kans dat je zwanger raakt. Tijdens de eerste maanden van het gebruik kun je bijwerkingen krijgen. Je kunt last krijgen van hoofdpijn, lichte somberheid, puistjes, pijn in je borsten en haaruitval. In de meeste gevallen zijn de bijwerkingen na een paar maanden verdwenen. Daarentegen hebben sommige vrouwen geen last van bijwerkingen.

Wanneer kun je de minipil niet gebruiken?

De minipil is voor sommige vrouwen minder geschikt. Als je denkt dat het je niet gaat lukken om de pil steeds rond dezelfde tijd te slikken is de minipil minder geschikt. Ook is de minipil minder geschikt als je borstkanker hebt gehad of hebt, je drager bent van het borstkanker-gen (BRCA1 of BRCA2) of als borstkanker veel voorkomt in je familie.

Als je de pil wil gaan gebruiken kun je een afspraak maken bij de huisarts. De huisarts kan je ook advies geven over welke vorm van anticonceptie het beste bij jouw situatie past.

Zorgverzekering 2021

Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.

Laatste update op 21 augustus 2024 – 15:08

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2025 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344