Goede voornemens, houd jij ze meestal vol?
Rond oud en nieuw hebben veel mensen het over hun goede voornemens. Ze zien het nieuwe jaar als een nieuwe start: een moment om jezelf te ontwikkelen en een betere versie van jezelf te worden. Populaire goede voornemens zijn stoppen met roken, afvallen en meer sporten en bewegen. Het is dan nog de vraag of je deze goede voornemens zult volhouden.
Afgelopen maandag 18 januari was het weer Blue Monday: de deprimerendste dag van het jaar. Op deze dag zouden de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou onder andere te maken hebben met het mislukken van goede voornemens. De psycholoog Cliff Arnall verzon in 2005 een formule die laat zien dat deze dag het meest treurig is. Buiten het mislukken van de goede voornemens om zijn er nog vijf andere factoren die van invloed zouden zijn op de Blue Monday. De factoren zijn het weer, schulden, de tijd sinds kerst, de hoeveelheid motivatie en het gevoel om actie te ondernemen. De formule van de Blue Monday is nooit wetenschappelijk aangetoond, maar toch hoor je er elk jaar weer over.
Inhoudsopgave
Waarom houden mensen het vaak niet vol?
Een klein deel van je handelen is bewust, dit zijn je weloverwogen beslissingen. Waarschijnlijk komen hier ook je goede voornemens uit voort. Het grootste deel van het handelen van de mens is onbewust, dit doe je dus op de automatische piloot. Dit zijn je gewoontes, waardoor het zomaar kan gebeuren dat je je goede voornemens niet volhoudt. Om een blijvende verandering in je leven te krijgen moet je je nieuwe gewoonte herhalen. Je hebt minder discipline nodig wanneer de noodzaak of het verlangen om iets te veranderen groter is.
Hoe kun je je goede voornemens langer volhouden?
Tony Robbins, levenscoach en spreker op het gebied van zelfontwikkeling, ontwikkelde het uitgangspunt van Neuro-associatieve conditionering. Conditionering bepaalt voor een groot deel je gedrag. Neuro-associatieve conditionering is een methode van zes stappen om een blijvende verandering in je gedrag te krijgen. Dit kan dus ook helpen bij het volhouden van je goede voornemens. Het boek Master Your Mindset van Michael Pilarczyk beschrijft deze stappen ook. Het zijn de volgende stappen:
- Bepaal wat je wil en wat je op dit moment nog tegenhoudt om datgene te doen
Focus je op hetgeen wat je wel wil en niet op hetgeen dat je niet wil. Maak concrete en meetbare doelen. Beschrijf wat nodig is om dit doel te behalen en wanneer je dit wil behalen. Bedenk voor jezelf ook de achterliggende reden waarom jij dat doel wil behalen. Voor een doel met een goede reden zal je meer motivatie hebben. - Maak van hetgeen wat je wil doen, iets wat je moet doen
Dit doe je met behulp van pijn en plezier. In ons gedrag doen we er namelijk alles aan om zo veel mogelijk plezier te beleven en pijn te vermijden. Om extra motivatie te krijgen kun je pijn koppelen (associëren) aan het niet uitvoeren van je goede voornemen. Denk dus aan alle nadelige gevolgen die het zal hebben als je niks verandert. Koppel daarnaast een plezierige beloning aan het wel uitvoeren van het goede voornemen. - Doorbreek je belemmerende patronen
Vervang je oude denkpatroon voor een andere denkhouding. Je zult je eerst bewust moeten zijn van dit patroon, waarna je deze kunt aanpassen. - Creëer nieuwe, krachtige overtuigingen
Nadat je je oude patroon hebt doorbroken, ontstaat er een nieuwe krachtige overtuiging en positief gedrag. Als je je oude patroon alleen tijdelijk hebt stopgezet, zal je uiteindelijk weer in je oude patroon terugvallen. Dit geldt dus ook voor het volhouden van je goede voornemens. Het aanleren van het nieuwe gedrag lukt alleen wanneer het gekoppeld is aan een concreet plan, zelfdiscipline, een positief effect en een beloning. - Versterk je nieuwe patroon: herconditionering
Om je nieuwe gedrag permanent te maken heb je deze stap nodig. Je moet je nieuwe gedrag telkens bewust herhalen en blijven toepassen. Alleen dan kan het uiteindelijk een automatisme worden. Blijf jezelf ook belonen bij het volhouden van het nieuwe gedrag. Daarnaast is het belangrijk dat je plezier ervaart wanneer je bewust bezig bent met de verandering. Als je er geen plezier aan ervaart zal het je meer energie en moeite gaan kosten. - Controleer je nieuwe gedrag.
Er zijn vier punten om de effectiviteit van je nieuwe gedrag te controleren. Stel jezelf eerst de vraag of je je ellendig voelt als je aan je oude gedrag denkt. Je moet er namelijk voor zorgen dat je een negatieve associatie gekoppeld hebt aan je oude gedrag. Bedenk ook of je je nieuwe gedrag gekoppeld hebt aan voldoening en plezier. Op die manier geeft het je een goed gevoel. Daarnaast moet je nagaan of het nieuwe gedrag instemt met je overtuigingen en waarden. Sluit het gedrag wel aan bij wie je wil zijn? Als laatst moet je jezelf afvragen of je nieuwe patroon alleen maar voordelen oplevert op de lange termijn voor je welzijn en de kwaliteit van je leven. Als dat niet zo is, vraag jezelf dan af hoe je ervoor zorgt dat dat wel zo is.
Houd jezelf aan deze zes stappen en hopelijk houd je je goede voornemens dit jaar wel vol.
Zorgverzekering 2021
Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Wil jij altijd op de hoogte zijn van het laatste zorgnieuws? Volg ons op Instagram en Facebook.
Laatste update op 22 januari 2021 – 16:38