Griep en verkoudheid zijn hetzelfde; feit of fabel?
Oh nee… Je wordt wakker met een verstopte neus, een kriebelende keel en een bonzend hoofd. Het liefst kruip je onder de warme dekens en meld je je ziek. Maar, is dit wel de griep? Of is het een onschuldige verkoudheid?
Veel mensen verwarren klachten van een verkoudheid met de griep. Dat is niet vreemd: veel symptomen overlappen elkaar en ze worden allebei veroorzaakt door een virus. Het grote verschil zit in het soort virus. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus. De oorzaak van een verkoudheid is één variant uit een verzameling van maar liefst tweehonderd virussen! Het virus van de griep is agressiever, waardoor je meer en langer klachten hebt.
Inhoudsopgave
Wat is verkoudheid?
Niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, een hese stem en oorpijn zijn allemaal klachten van een verkoudheid. Het slijmvlies in de neus, bijholten en keel is ontstoken en dit is de meest voorkomende infectie bij mensen. Kinderen kunnen maar liefst twaalf keer per jaar verkouden worden! Bij volwassenen ligt dit tussen de twee tot vier keer per jaar. Vergis je niet: klachten kunnen tussen de één en drie weken aanhouden. Gelukkig gaat het vanzelf over. Meestal heb je geen (hoge) koorts. In tegenstelling tot griep zijn de klachten van een verkoudheid vrij mild en geen reden tot gezondheidsklachten.
Symptomen:
- Loopneus
- Verstopte neus
- Zere keel
- Niezen
- Hoesten
- Hoofdpijn
- Vermoeidheid
- Tranende ogen
- Oorpijn
- Soms lichte temperatuursverhoging
Wat is griep?
Griep is ook een ontsteking aan de luchtwegen. Symptomen zijn meestal ernstiger dan bij een verkoudheid en kunnen snel ontstaan. ‘s Ochtends sta je misschien nog fris op, maar ‘s avonds verander je in een rillend rietje. Griep wordt veroorzaakt door Influenza A en B virussen. Dit geeft klachten zoals keelpijn, hoge koorts, koude rillingen, hoofd- en spierpijn en (droge) hoest. Die spierpijn is te danken aan onze witte bloedcellen. Ze waarschuwen elkaar voor het virus en activeren direct de pijnreceptoren in onze spieren. Slim, maar niet zo prettig. We hebben het meest last van griep in het najaar. Vooral in de koude wintermaanden liggen we vaak snotterend en kuchend op bed. In 2017 duurde de griepepidemie twee keer zo lang als in de jaren daarvoor. De epidemie hield toen 18 weken aan. Op het hoogtepunt lagen van de 100.000 mensen er 165 in bed met griepachtige klachten.
Symptomen
- (Droge) hoest
- Koorts
- Koude rillingen
- Zere keel
- Loopneus
- Extreme vermoeidheid
- Verminderde eetlust
- Snel buiten adem
- Hoofdpijn
- Stijve ledematen
- Spierpijn
ZorgKiezer Tips
Rust, rust en nog meer rust! Dat is het advies voor beide aandoeningen. In principe zijn medicijnen niet noodzakelijk. Soms is het fijn om de klachten te verzachten met hoestdrank, pijnstillers, neusspray of inhalatiezalf. Voor mensen uit de risicogroep (diabetes, zwakke weerstand door ziekte en ouderen) is het verstandig om eventueel een griepprik te halen. Drink veel water, thee en verse sapjes (en laat je vooral lekker verwennen door je partner, familie of vrienden). Heb je langer dan vijf dagen koorts of houdt de griep langer dan twee weken aan? Neem dan contact op met de huisarts.
Griep en verkoudheid hetzelfde?
Griep en verkoudheid verschillen dus zeker van elkaar. Naast dat het door een ander virus wordt veroorzaakt, zijn de klachten heftiger en langduriger bij griep. Roep daarom niet te snel tegen je baas, moeder, vrienden of huisarts dat je griep hebt. Misschien is het na een paar dagen snotteren alweer voorbij!
Laatste update op 11 december 2019 – 16:13