Het vrijwillig eigen risico vergroot ongelijkheid
Uit onderzoek blijk dat het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering ongelijkheid vergoot. Wie veel verdient zou hier meer van profiteren.
Inhoudsopgave
Vrijwillig eigen risico
Bij elke zorgverzekering heb je een verplicht eigen risico van 385 euro. Wanneer je niet of nauwelijks gebruik maakt van zorg die onder het eigen risico valt, kun je ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen: het vrijwillig eigen risico. Op die manier krijg je van de verzekeraar korting op je maandelijkse premie. Dat dit voor ongelijkheid zorgt, blijkt uit het onderzoek dat verbonden is aan de London School of Economics.
Hoger opgeleiden betalen minder
Uit het onderzoek blijkt dat iemand die niet heeft doorgeleerd vaak meer betaalt voor een zorgverzekering dan iemand die hoogopgeleid is. Iemand die niet heeft doorgeleerd heeft daardoor vaker een lager inkomen. De reden dat de hoger opgeleiden vaak minder betalen voor de zorgverzekering is dat zij over het algemeen slimmere keuzes maken. De onderzoekers stellen ook dat mensen met hogere inkomens meestal gezonder zijn en minder zorgkosten maken.
Ook blijkt dat iemand die hoger opgeleid is en verwacht gezond te blijven, drie keer zo snel een vrijwillig eigen risico neemt dan een lager opgeleid persoon die verwacht gezond te blijven. Daarnaast zou het soort opleiding ook meespelen in het maken de juiste keuze. Zo zouden mensen die een meer analytische of kwantitatieve studie gevolgd hebben, een betere keuze maken.
Zorgverzekering 2021
Heb je vragen over jouw zorgverzekering of ben je nog op zoek naar een nieuwe zorgverzekering? Onze ZorgToppers denken graag met je mee! Volg ons op Instagram en Facebook en blijf op de hoogte van het laatste zorgnieuws.
Laatste update op 12 februari 2021 – 12:54