Steeds meer mensen kiezen voor een budgetpolis
Inhoudsopgave
Steeds meer mensen kiezen voor een budgetpolis. Circa 2,3 miljoen verzekerden kozen de afgelopen 4 jaar voor de goedkoopste polis. Dat meldt NRC op basis van cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het afsluiten van een budgetpolis is niet zonder risico. Je hebt als patiënt met zo’n polis maar beperkte keuze van zorgaanbieders. Niet iedereen beseft dat je soms veel uit eigen zak moet bijbetalen.
Politiek dacht dat budgetpolis vanzelf zou verdwijnen
Het kabinet dacht dat de budgetpolis op termijn vanzelf zou verdwijnen. Maar het aantal mensen met zo’n polis neemt juist fors toe. Uit cijfers van de NZa blijkt dat inmiddels ruim 13%, dat zijn circa 2,3 miljoen van de verzekerden, een budgetpolis heeft. In 2014 hadden nog maar 755.000 mensen zo’n polis. Het punt met deze verzekeringen is dat de zorg voor patiënten niet in elk ziekenhuis gedekt is. In sommige ziekenhuizen moeten mensen met een budgetpolis zo’n 20% zelf betalen.
Wat is een budgetpolis?
Een budgetpolis is een goedkopere basisverzekering dan een ‘normale’ zorgverzekering, omdat je beperkte polisvoorwaarden hebt. Naast de beperktere keuze van ziekenhuizen, moet je zelf een hoop dingen online regelen. Zorgverzekeraars noemen de budgetpolis meestal ‘basis budget’ of ‘selectief’.
Beperkte zorgkeuze
Beperkte zorgkeuze betekent dat je maar bij een aantal gecontracteerde ziekenhuizen terecht kunt voor geplande zorg. Een zorgverzekering met gecontracteerde zorg houdt in dat de zorgverzekeraar contracten heeft gesloten met zorginstellingen en zorgverleners, zoals ziekenhuizen en apotheken. Bij sommige budgetpolissen zijn dat maar 16 ziekenhuizen, bij andere budgetpolissen 53. Ga je naar een ziekenhuis waar geen contract mee is? Dan betaal je een groot deel van de kosten zelf. Voor spoedeisende hulp kun je overigens altijd in ieder ziekenhuis terecht, welke zorgpolis je ook hebt.
Waarom kiezen mensen toch voor een budgetpolis?
Mensen met een laag inkomen kiezen vaker voor een budgetpolis. Dat geldt bijvoorbeeld voor studenten die gezond zijn en weinig zorg nodig denken te hebben. Maar ook ouderen die het niet breed hebben sluiten vaker een budgetpolis af. Deze verzekerden kunnen sneller in de problemen komen als ze toch zorg nodig hebben. In het regeerakkoord staat dat verzekeraars met relatief dure klanten zoals ouderen, een hogere vergoeding krijgen. Het kabinet probeert daarmee het voor de verzekeraars minder aantrekkelijk te maken om een relatief goedkope groep mensen die weinig zorg gebruiken met budgetpolissen aan zich te binden.
Volgens toezichthouder NZa zijn er dit jaar 13 polissen met ‘beperkende voorwaarden’ voor verzekerden.
Extra besparen met Zorgkiezer.nl
Met ZorgKiezer.nl kun je makkelijk alle zorgverzekeringen vergelijken op prijs, dekking en service. Wil je toch graag een goedkope budgetverzekering? Kies dan alleen voor een basisdekking. Je kunt ook nog je eigen risico verhogen. Ook dat leidt tot een nog lagere zorgpremie. Doe dat alleen als je voldoende geld achter de hand hebt voor het geval je toch meer zorg nodig hebt. Bij een budgetpolis geef je aan dat je een beperkte keuzevrijheid zorg wilt. Sluit je online je verzekering af met behulp van ZorgKiezer.nl, dan ontvang tot 12% extra korting.
Laatste update op 25 oktober 2021 – 16:34