Stoppen met roken? Dit moet je weten!
In Nederland rookt iets minder dan een kwart van de bevolking vanaf 18 jaar. Ieder jaar doen ongeveer 1 miljoen mensen een poging om te stoppen met roken. Maar, waarom roken we? En hoe kun je succesvol stoppen?
Steeds meer mensen willen hulp bij het stoppen met roken. In de afgelopen zes jaar is een sterke toename te zien. 57% van de bevolking is verzekerd bij VGZ, CZ en Menzis. In 2012 vroegen 3.200 mensen om een vergoeding voor een cursus of medicatie bij deze verzekeraars. Vorig jaar waren dit maar liefst 40.000 Nederlanders! Verwacht wordt dat de groei in 2020 toeneemt, mede omdat het eigen risico wegvalt. Daarnaast is er steeds meer vraag naar hulp. Het Trimbos Instituut constateert dat steeds meer mensen willen stoppen met roken. Verschillende studies tonen aan dat het maar liefst 5 tot 7 pogingen kost om volledig te stoppen. Met hulp van een stoppen-met-rokenprogramma is de kans op stoppen groter.
Inhoudsopgave
Vergoeding zorgverzekering
Wil jij stoppen met roken? Goed nieuws: in 2020 wordt dit volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Momenteel betaal je voor deze programma’s vaak het eigen risico, maar in 2020 mag dit niet meer. Het eigen risico bij eerstelijns stoppen-met-rokenprogramma’s valt weg in 2020. De basisverzekering dekt de kosten één keer per jaar. Álle zorgverzekeraars moeten deze programma’s volledig vergoeden bij gecontracteerde zorgaanbieders. De vergoeding geldt alleen voor gedragsmatige ondersteuning en medicatie.
Verslaving
Het stofje nicotine zorgt ervoor dat je al na een paar sigaretten verslaafd kunt raken. Hoe kan dat? Nicotine lijkt het stofje acetylcholine. Dit is een lichaamseigen neurotransmitter en regelt bijvoorbeeld of je je lekker voelt. Als je rookt wint nicotine het van acetylcholine en neemt langzaam het werk over. Iemand die verslaafd is kan niet meer zonder sigaret omdat hij de nicotine nodig heeft om zich prettig te voelen. Daarom vraagt je lichaam om steeds meer nicotine. Ook de geestelijke verslaving is groot. Zo kan iemand onrustig worden als ze een tijd niet kunnen roken, bijvoorbeeld tijdens werk of een lange treinrit.
Positieve effecten van stoppen met roken
Wil jij of iemand in je omgeving stoppen? Dit zijn zeven positieve effecten op de gezondheid:
- Na twintig minuten daalt de bloeddruk en hartslag;
- Na twaalf uur herstelt het koolmonoxidegehalte zich in het bloed;
- Na twee tot twaalf weken verbetert de longfunctie en bloedsomloop;
- Na één tot negen maanden verdwijnt de rokershoest;
- Na een jaar halveert het risico op coronaire hartziekten;
- Na vijf tot vijftien jaar is de kans op een beroerte even groot als die bij een niet-roker;
- Na tien jaar is de kans op longkanker gehalveerd.
Conclusie: stoppen met roken brengt meer voor- dan nadelen met zich mee!
Wat kun je zelf doen?
- Kies een stopdatum. Denk hier goed over na en plan dit op een moment dat je niet te druk bent.
- Houd een grote schoonmaak en gooi alle (ja, echt alle!) sigaretten weg.
- Schrijf alle voordelen op een lijstje. Hier alvast twee van ons: je wordt gezonder én bespaart een hoop geld.
- Maak een plan voor de moeilijke momenten. Neem een wandeling, bel een vriend(in) of doe een ademhalingsoefening.