Eerste hulp bij acne
Wist je dat acne één van de meest voorkomende huidaandoeningen is? Ongeveer 85% van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar heeft er last van. Rond de puberteit komt het vaker bij voor mannen. Op latere leeftijd juist bij vrouwen.
Acne, of in de volksmond: puistjes. Het is één van de meest voorkomende aandoeningen bij de mens. Over het algemeen is het vrij onschuldig, maar het kan erg vervelend zijn. Waarom krijgen we hier last van? Dit komt omdat de huid talg produceert om soepel te blijven. Er zitten maar liefst vijftien talgklieren per vierkante centimeter op de huid! Deze talgklieren zijn verbonden met haarzakjes. Een verstopt haarzakje veroorzaakt de geïrriteerde huid en ontsteking. Bijna iedereen krijgt hier in de puberteit last van. Het verschijnt op verschillende manieren: de één krijgt last van veel pukkels terwijl het bij de ander nauwelijks zichtbaar is. Acne kan zich uitbreiden naar de hals, rug en schouders.
Inhoudsopgave
Feiten & fabels
- Het wordt veroorzaakt door een slechte hygiëne.
- Dikke vette fabel! Puistjes ontstaan door een overmatige afscheiding van talg. Dit komt door hormonale veranderingen, die de hoeveel van talg beïnvloeden.
- Acne komt alleen voor in het gezicht.
- Ook een fabel. Hoewel mensen vooral in het gezicht acne hebben, komt het ook voor in de hals, op de rug of schouders.
- Acne is erfelijk.
- Het is nog niet volledig bewezen, maar er is een grotere kans op puistjes als één van je ouders het ook had. Een voorzichtig feitje.
- Stress verergert acne.
- Een feit! De talgproductie wordt gestimuleerd omdat je meer hormonen aanmaakt.
- Acne is besmettelijk.
- Natuurlijk een fabel! Het is absoluut niet besmettelijk. Acne is een reactie op ontstekingen van de huid door de verhoogde talgproductie. Je kunt dit niet van iemand anders krijgen.
Wat kun je zelf doen?
Stop met peuteren, knijpen en drukken. Dit kan nieuwe puistjes of littekens doen ontstaan. Alleen open mee-eters (met een zwart puntje) kun je voorzichtig uitdrukken met de zijkant van je vingers. Je kunt het gezicht reinigen met lauw water; dep dit daarna rustig droog. Pas op voor overmatig wassen, dit irriteert de huid. Doe dit nooit zonder eerst je handen te wassen. Bij zware acne is het beter om (tijdelijk) geen make-up te gebruiken; of kies voor make-up op waterbasis. Probeer de zonnebank te vermijden. Alhoewel het tijdelijk ontstekingen kan onderdrukken, verergert dit mee-eters bij langdurig gebruik. Ook geneesmiddelen, zoals cortisone, kunnen acne negatief beïnvloeden. Heb je hier last van? Bespreek dit dan met je (huis)arts.
Hulp
Acne is een onschuldige aandoening, maar kan heel storend zijn. Heb je veel last van acne en lijkt het maar niet minder te worden? Maak dan een afspraak bij de huisarts. Wil jij meer weten over acnetherapie? Lees dan alles op onze infopage of bekijk het vergoedingenoverzicht. Gebruik onze zorgvergelijker om het aanvullende pakket te kiezen dat bij jou past.
Laatste update op 23 december 2019 – 11:10