Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Kwart ziekenhuizen onbereikbaar bij noodweer

ziekenhuis in problemen bij zware regenval

Bijna een kwart van alle ziekenhuizen in Nederland is onbereikbaar bij zeer zware regenbuien. Dit blijkt uit onderzoek van Investico. Hierdoor kunnen mensen die acute hulp nodig hebben deze zorg mogelijk niet op tijd krijgen.

17 van de 77 ziekenhuizen komen in de problemen

Van de 77 ziekenhuizen die een spoedeisende hulppost hebben, komen er 17 in de problemen bij zeer zware regenval. In het onderzoek is gekeken naar hoogteverschillen en de afvoer van regenwater. Hierbij is gebruikgemaakt van een gedetailleerd model van onderzoeksbureau Deltares, een onafhankelijk kennisinstituut dat onderzoek doet op het gebied van water en ondergrond. De conclusie van het onderzoek is dat 17 ziekenhuizen onbereikbaar worden. Parkeerplaatsen die onder water lopen, toegangsdeuren die niet bereikbaar zijn en spoedeisende hulpafdelingen die onder water komen te staan, zijn scenario’s die kunnen optreden bij zware regenval.

Geen probleem volgens de inspectie

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zijn er geen signalen dat ziekenhuizen problemen ondervinden bij zware regenval, en de inspectie stelt dat de ziekenhuizen zelf verantwoordelijk zijn voor de gevolgen hiervan. Deze uitspraak van de inspectie is opvallend te noemen, omdat dezelfde inspectie in 2015 een onderzoek door TNO heeft laten uitvoeren naar de waterrisico’s bij ziekenhuizen. De conclusie toen was dat veel ziekenhuizen in de problemen konden komen en dat een deel van de spoedeisende hulp tijdelijk niet operationeel zou kunnen zijn.

Hevige regenval door klimaatverandering

De afgelopen jaren hebben we te maken met steeds extremere regenval. Zo was er in 2021 een overstroming in Limburg, een van de grootste natuurrampen ooit in Nederland. In twee dagen tijd viel er 150 millimeter regen, liepen straten vol water en moesten mensen worden geëvacueerd. Als er zoveel regen valt bij een ziekenhuis in Nederland, komen veel ziekenhuizen in de problemen.

Heeft een ziekenhuis een contract met je zorgverzekeraar?

Vanaf 12 november worden alle nieuwe premies van de zorgverzekeraars bekendgemaakt. Zorgverzekeraars zijn momenteel druk bezig met het afsluiten van contracten met ziekenhuizen. Op onze pagina over ziekenhuiscontracten houden we de onderhandelingen van de vier grootste zorgverzekeraars bij. Vanaf 13 november is het mogelijk om de zorgverzekeringen te vergelijken.

Laatste update op 23 oktober 2024 – 11:13 door Fabian Clemens.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344