Vergelijk en sluit direct je zorgverzekering af.

Zorgverzekering vergelijken

De premies zijn bekend over:

Prinsjesdag cijfers uitgelekt: zorgverzekering stijgt opnieuw

De zorgpremie gaat volgend jaar wederom omhoog, dit keer met bijna € 10,- per maand. Volgens uitgelekte Prinsjesdag-cijfers, Rekent het kabinet op een gemiddelde maandelijkse premie van bijna €160,-. Vorig jaar werd een vergelijkbare stijging aangekondigd tijdens Prinsjesdag, toen ging de maandelijkse premie met ongeveer € 7,50 omhoog. 

Verwachte stijging zorgpremie

Jaarlijks maakt het ministerie van Volksgezondheid een schatting van de verwachte basispremie, ook wel de ‘rekenpremie’ genoemd. Voor volgend jaar wordt een jaarpremie van ongeveer € 1900,- verwacht, tegenover € 1792,- dit jaar. De gemiddelde maandpremie ligt momenteel iets onder de € 150,-, maar zal naar verwachting stijgen naar meer dan € 158,- per maand. Of dit de daadwerkelijke premie wordt, is nog niet zeker. Zorgverzekeraars bepalen uiteindelijk zelf de exacte hoogte van de premie en kunnen met behulp van reserves de stijging mogelijk iets temperen.

Stijging zorgtoeslag

Ook de zorgtoeslag zal naar verwachting met ongeveer € 80 per jaar stijgen, waardoor een aanzienlijk deel van de premiestijging wordt gecompenseerd. Deze verhoging van de zorgtoeslag is bedoeld om de impact van de stijgende premie op de lagere inkomens te verzachten

Wat is de oorzaak van de premiestijging?

De redenen achter deze premiestijging hebben te maken met de hogere lonen in de zorg en de inflatie, die de kosten van zorg opdrijven. Deze kosten worden voor een deel meegenomen in de zorgpremie. De zorgpremie is de afgelopen jaren al aanzienlijk gestegen. In 2015 lag de gemiddelde premie nog onder de € 100,- per maand.

Zorgpremie blijft stijgen door verlaging eigen risico

De verwachting is dat de zorgpremie ook de komende jaren verder zal stijgen. Dit komt onder andere door plannen om het eigen risico te verlagen. Hoewel het eigen risico voor de komende twee jaar vastgezet blijft op € 385,-, zal het in 2027 worden gehalveerd naar € 165,-. Deze verlaging zou ertoe kunnen leiden dat mensen meer zorg gaan gebruiken, wat de premie verder zal opdrijven. Het kabinet overweegt echter om deze stijging te compenseren door een verlaging van de inkomstenbelasting.

Laatste update op 11 september 2024 – 13:09 door Rosa Boogaard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

keurmerk

8,9 Is het gemiddelde cijfer dat we
van onze klanten krijgen.
Op basis van 19012 beoordelingen

Hulp nodig? Open tot 17:30
0202611600

Copyright © 2005 - 2024 ZorgKiezer.nl | Herengracht 166, 1016 BP Amsterdam | DGN Finance B.V. - KvK - 30141348. WFT-nr. 12040344