Bereken jouw koopkracht in 2016
Gezien bijBij ZorgKiezer.nl vinden we het belangrijk dat jij inzicht hebt in dingen die jou aangaan. Dus ook hoe de plannen die in Den Haag gemaakt worden jouw koopkracht beïnvloeden. Want al die plannen, maatregelen en akkoorden zijn leuk, maar wat merk jij er nou straks concreet van? ZorgKiezer.nl geeft consumenten graag handvaten en tools, zodat zaken duidelijk voor hen worden. Dat doen we onder andere met zorgverzekeringen, tandartstarieven, wachtlijsten in de zorg, en dus ook met kabinetsplannen. Zo creëren we overzicht in complexe markten en ingewikkelde zaken, zodat jij weet waar je aan toe bent.
Met deze Koopkracht-tool zie je na het invullen van je gegevens direct wat het nieuwe akkoord dat gesloten is tussen PvdA, VVD en de oppositiepartijen CU, SGP en D66, betekent voor jou in 2015, maar ook in 2016 en 2017.
Deel jouw resultaat en laat zien wat de kabinetsplannen voor jou betekenen!
Deze rekenhulp is geschikt voor mensen in loondienst; voor ZZP-ers, uitkeringsgerechtigden of gepensioneerden kunnen we nu geen berekening maken.
Veelgestelde vragen
- Is deze rekentool ook voor mensen niet in loondienst (ZZP-ers, uitkeringsgerechtigden of gepensioneerden)?
- Nee, helaas is deze rekentool alleen voor mensen in loondienst. Er zijn teveel regelingen nog niet bekend voor de andere inkomensgroepen waardoor wij voor hen vooralsnog geen goed beeld kunnen geven van de koopkrachtontwikkeling.
- Wat gebeurt er met de gratis schoolboeken?
- Het verstrekken van gratis schoolboeken zou worden gestopt, maar dat is nu teruggedraaid. De schoolboeken blijven dus gratis.
- Wat gebeurt er met het Kindgebondenbudget?
- Het kindgebondenbudget zou flink worden verhoogd voor het eerste en tweede kind. Alleenstaande ouders krijgen daarbovenop maximaal 2800 euro extra. Die verhoging wordt nu gehalveerd. Tegelijkertijd zal het inkomen meer gaan meetellen bij de bepaling van de hoogte. De precieze plannen zijn door het kabinet nog niet uitgewerkt. Zodra bekend passen wij dit aan. Het bedrag in onze koopkrachttool zal dus uiteindelijk wat lager uitvallen.
- Wat gebeurt er met de kinderbijslag?
- De kinderbijslag is voor oudere kinderen hoger dan jongere kinderen. Dat zou worden aangepast zodat de kinderbijslag lager werd. Dat is nu teruggedraaid. Er verandert daardoor bijna niets ten opzichte van nu.
- Hoe hoog wordt de zorgpremie in 2016?
-
De precieze premies zijn nog niet bekend, maar de verwachting is dat de premie van de basisverzekering zal dalen. Het kabinet gaat hierbij uit van een daling van 25 euro op de jaarlijkse kosten.
- Hoe hoog is het eigen risico in 2016?
-
Het eigen risico in 2016 is 385 euro per persoon van 18 jaar en ouder. Het eigen risico is niet inkomensafhankelijk. Dit bedrag wordt gebruikt om zorg te betalen die in de basisverzekering zit.
- Krijg ik nog zorgtoeslag in 2016?
-
Ja, in 2016 blijft de zorgtoeslag bestaan. Wel gaat dit voor veel mensen omlaag, omdat het maximale bedrag omlaag gaat met 98 euro en het inkomen meer meetelt bij het bepalen van de hoogte.
- Wat gebeurt er met de algemene heffingskorting?
-
De maximale algemene heffingskorting wordt elk jaar een stukje hoger, maar daarnaast ook elk jaar meer afhankelijk van het inkomen. Voor inkomens onder de 20.000 per jaar zal het bedrag stijgen, voor hogere inkomens kan het zijn dat het bedrag daalt.
- Wat gebeurt er met de arbeidskorting?
-
De maximale arbeidskorting gaat elk jaar omhoog. Dit is gunstig voor mensen met inkomen uit werk. Voor inkomens boven 70.000 geldt dat de minimale arbeidskorting wordt afgebouwd naar 0 (was 550 euro in 2013), waardoor dit bedrag voor hun kan dalen.
Laatste blogberichten
- 20-12-2024 - Alles over de vergoeding voor mantelzorg in 2025
- 20-12-2024 - Waarom zou je overstappen van zorgverzekering?
- 19-12-2024 - In 2025 naar de overgangsconsulent? Let hier op
hoeveel je kan besparen
op je fysio!
hoeveel je kan besparen
op je zorgverzekering!